Comunicat de presă 21.11.2013

Dezbateri pe tema combaterii fenomenului consumatorilor de aurolac și oamenilor străzii

Direcția Poliția Locală Timișoara a organizat ieri, 20.11.2013, la sediul instituției, o dezbatere pe tema problemei consumului de aurolac, a oamenilor străzii și persoanelor care apelează la mila publică, întâlnire la care au participat:

Directorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Timiş, dna comisar Mihaela Tomiță,

Directorul Direcției Județene de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș, dna Emilia Milutinovici,

Directorul Direcției de Asistență Socială Comunitară Timișoara, dna Maria Stoianov și dra Angela Ciupa – asistent social din partea aceleiași instituții

Directorul executiv adjunct al Direcției Poliția Locală Timișoara, Dorel Cojan, șefii Biroului Intervenții Rapide, Ordine Publică și Comunicare

În cadrul dezbaterilor, directorul executiv adjunct al Poliției Locale Timișoara, dnul Dorel Cojan, a subliniat necesitatea adunării la aceeași masă a discuțiilor a factorilor principali în identificarea unor soluții concrete pentru diminuarea acestui fenomen de actualitate pentru timișoreni. Cei prezenți au pus în discuție eforturile care se fac zilnic, atât de către polițiștii locali, cât și de lucrătorii din asistența socială pentru preluarea din stradă și consilierea celor depistați consumând substanțe din categoria aurolacului, cât și a oamenilor străzii și a cerșetorilor, atât din categoria minorilor cât și din cea a adulților, precum și lipsa unui cadru legal pentru constrângerea acestor categorii să renunțe la viața din stradă. În ceea ce privește consumul de aurolac polițiștii locali au demarat deja acțiuni de informare și atenționare a comercianților cu privire la existența Hotărârii de Consiliu Local nr. 292/2013 care interzice această activitate, dar și a Legii 143/2000 care de asemenea prevede ca infracțiune furnizarea de inhalanți chimici toxici către minori. Astfel, în urma discuțiilor, s-au punctat mai multe linii de acțiune, atât imediate cât și pe termen mediu și lung.

Măsuri imediate:

  1. Pentru categoria consumatorilor de aurolac s-au stabilit ca măsuri imediate transportarea lor către serviciile de urgență ale Spitalului Județean pentru adulți și către Spitalul de Copii a minorilor pentru dezintoxicare imediată, activitate sprijinită de Centrul Antidrog, iar pentru reintegrarea lor precum și a altor persoane aflate în stradă se va apela la următorul pas, mai exact preluarea lor de către centrele specializate, cel de pe str. I. Slavici pentru minori și centrul de la Bacova (preluare de la Centrul de pe str. Brâncoveanu) pentru adulți din cadrul DGASPC Timiș, în limita locurilor disponibile.
  2. Reprezentanții DASC Timișoara vor continua consilierea persoanelor depistate în stradă și predate de către polițiștii locali, în încercarea de a-i reintegra în societate.
  3. Angrenarea reprezentanților Poliției Transporturi Feroviare pentru transportarea către localitățile de domiciliu ale persoanelor din aceste catorii care provin din alte localități.
  4. Informarea și solicitarea de sprijin din partea Poliției Municipiului Timișoara asupra prevederilor Legii 143/2000, art. 8, care stipulează că ”furnizarea, in vederea consumului, de inhalanti chimici toxici unui minor se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani” în vederea punerii în aplicare conform competențelor.
  5. Suplimentarea de către Poliția Locală a patrulelor din zona centrală a orașului cu polițiști locali în civil.
  6. Suplimentarea cu un mijloc auto din partea Direcției de Asistență Socială necesar pentru preluarea din stradă și predarea acestor persoane vulnerabile către serviciile specializate în vederea consilierii.
  7. Predarea către serviciile de urgență din cadrul Spitalului Județean – pentru adulți și la Spitalul de Copii – pentru minori a persoanelor depistate în stradă consumând aurolac în vederea dezintoxicării.
  8. Notificarea tuturor comercianților care expun spre vânzare substanțe din categoria bronz aluminiu, bronz argintiu și bronz auriu pentru a se conforma prevederilor HCL 292/2013.
  9. Solicitarea efectivelor din cadrul sistemului integrat de ordine și siguranță publică a unei reacții active și operative față de fenomenul cerșetoriei, oamenilor străzii și consumatorilor de aurolac, sesizarea de ”adăposturi” improvizate în care locuiesc astfel de persoane cu scopul luării cât mai urgent de măsuri legale în ceea ce îi privește.
  10. Reactivarea pe perioada sezonului rece a adăpostului pentru oamenii străzii de pe str. Învățătorului nr. 2, locație care a mai funcționat și în anii trecuți, și asigurarea unor condiții decente precum și încercarea măririi capacității prin suplimentarea paturilor.

Măsuri pe termen mediu și lung:

Reprezentanții tuturor instituțiilor prezente au căzut de acord că pentru categoria persoanelor dependente de substanțe din categoria aurolac este necesară ca măsură pe termen mediu și lung demararea unui proiect la care să fie implicate și organizații neguvernamentale, prin fonduri atrase de la Uniunea Europeană, pentru construirea unui centru medico-social, unde să se desfășoare, după procedura de dezintoxicare imediată, și alte servicii medicale, terapeutice, sociale, care să determine aceste persoane să renunțe la astfel de practici.

Biroul Comunicare, Relații cu Publicul și Registratură