Comunicat 05.08.2013 – 1

Activitatea Poliției Locale Timișoara în perioada 29.07-05.08.2013

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Protecția Mediului au desfsfășurat acțiuni specifice in ceea ce privește depistarea persoanelor care abandonează deșeuri pe spațiile publice din municipiu. Ca urmare a unei sesizări care menționa formarea repetată a unei rampe clandestine de deșeuri, polițistii locali s-au deplasat în zona Dâmbovița unde au constatat că cele sesizate se confirmă, depistând o persoană care transporta cu roaba un sac cu deșeuri rezultate din renovarea apartamentului în care locuiește la intersecția străzilor Vasile Lupu cu Bld. Dâmbovița, locație în care a mai abandonat anterior alți 7 saci cu moloz. Persoana a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 1000 lei, conform HCL 371/2007 modificată.

De asemenea i s-a pus în vedere ca sacii abandonați sa fie ridicați și transportați la punctele de colectare ale SC RETIM SA., sau în cele 4 locații pe care societatea de salubrizare le-a pus la dispoziția timișorenilor pe străzile Avram Imbroane nr. 70, Calea Torontalului 94, Str. Energiei nr. 3, Calea Moșniței nt.3. Cetățenii pot depune deșeuri rezultate ca urmare a amenajărilor interioare sub 1 m cub gratuit, precum și deșeuri de mobilier ori aparatură electrocasnică.

În urma controalelor repetate privind tulburarea liniștii publice în special pe timpul nopții în localuri publice, au fost aplicate sancțiuni contravenționale, iar la o societate comercială s-a dispus ca măsură complementară închiderea activității. Cetățenii trebuie să cunoască prevederile Legii 61/1991 republicată, tulburarea liniștii locatarilor între orele 22:00-08:00 și 13:00-14:00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobilele cu destinația se locuințe ori situate în imediata vecinătate a acestora se sancționează contravențional cu amendă cuprinsă de la 500 la 1500 lei.

La ultima acțiune desfășurată de către Biroul Ordine Publică, polițiștii locali au patrulat pe biciclete făcând verificări operative în cartierele Odobescu, Soarelui, Buziașului, Fabric, I.I. de la Brad, Tipografilor, Cetate, Iosefin, în vederea relationării cu cetățenii si a depistării faptelor ce contravin legislației.

Ca urmare a acestei acțiuni au fost constatate 32 de contravenții privind încălcarea Legii 61/1991 republicată, a Legii 24/2007 modificată, OUG 195/2002, a HCL 371/2007 modificată în cuantum de 1.040 lei.

De asemenea au fost depistate locații unde s-au format rampe clandestine de gunoi în zona Tipografilor și Odobescu, autovehicule abandonate pe domeniul public pentru care s-au demarat procedurile legale de identificare a proprietarilor, deteriorarea carosabilului ori a trotuarelor ca urmare a unor lucrări, îngrădiri improvizate ale zonei verzi, imobile nelocuite și neîntreținute în zona Tipografilor, prezența animalelor fără stăpân în Parcul Pădurice.

Cetățenii au ridicat mai multe aspecte polițiștilor locali cum ar fi prezența câinilor fără stăpân, a oamenilor străzii care se adăpostesc la intrările în blocuri, blocarea trotuarelor pietonale de catre autoturisme, gălăgie provocată la un local de pe str. Vasile Lucaci pe timpul nopții, ocuparea perimetrului de joacă destinat copiilor de către persoanele fără adăpost, parcări neregulamentare.

Serviciul Inspecție Comercială a continuat verificările în perimetru Pieței 700 unde comercianții ambulanți continuă să expună spre vînzare flori fără a deține avizele necesare prevăzute în HCL 139/2011. Au fost aplicate sancțiuni contravenționale în cuantum de 200 lei, iar materialul dendrofloricol a fost distrus. Verificările continuă.

Din verificările efectuate de către Serviciul Disciplina în Construcții s-a constatat că în municipiul Timișoara sunt amplasate ilegal afișe sau material publicitare în locații neautorizate cum ar fi clădirile, stâlpii, firidele electrice, garduri, fapt care degradează aspectul orașului în general.

În acest an polițistii locali au aplicat un număr de 57 de sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor HCL 371/2007 modificată și a HCL 160/2009 privind reglementarea activităților de publicitate stradală în municipiul Timișoara.

Aducem la cunoștiință celor care desfășoară aceste activități să respecte legislația, în caz contrar sancțiunile sunt cuprinse între 1000 și 2000 lei, dar și obligativitatea de a îndepărta afișele de pe spatial amplasat.

Direcția Poliția Locală Timișoara

Biroul Comunicare, Relații cu Publicul și Registratură