Comunicat 17.07.2012
Poliţia Locală Timişoara şi-a prezentat bilanţul activităţii pe primul semestru al acestui an
Direcţia Poliţia Locală Timişoara a prezentat astăzi, la sediul instituţiei, bilanţul activităţii pe primul semestru al acestui an, în prezenţa primarului Timişoarei, Nicolae Robu, a viceprimarului Dan Diaconu, a şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie Timiş, cms. şef Gheorghe Popescu şi şefului Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Timiş, gen. de brigadă Ovidiu Marius Miron. Într-o primă fază directorul executiv al Poliţiei Locale, jr. Doru Spătaru, a prezentat atribuţiile instituţiei, evoluţia activităţii acesteia şi atingerea indicatorilor de performanţă potrivit prevederilor legale, precum şi plusurile şi minusurile vizavi de activitate. Reprezentanţii structurilor din cadrul sistemului integrat de ordine publică de la nivelul Municipiului, din care face parte şi Poliţia Locală, au punctat buna colaborare şi relaţionare dintre instituţii în ideea creării unui climat de siguranţă pentru cetăţenii oraşului. La rândul său, dl primar Nicolae Robu a subliniat importanţa implicării continue a poliţiştilor locali în măsurile de ordine publică, în special în cele legate de disconfortul creat de prezenţa în Timişoara a persoanelor care apelează la mila publică, a oamenilor străzii, precum şi legate de disciplina în construcţii, precum şi de fluidizarea traficului pe străzile Municipiului.
Direcţia Poliţia Locală Timişoara şi-a început activitatea la 01.01.2011, conform Legii 155/2010 şi în baza Hotărârii Consiliului Local Timişoara nr. 441/2010, în scopul exercitării atribuţiilor privind apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei, proprietăţii publice şi private precum şi pentru prevenirea şi descoperirea infracţiunilor pe raza municipiului Timişoara. Prin reorganizare, Direcţia Poliţiei Comunitare a devenit Direcţia Poliţiei Locale Timişoara – Serviciul Public de interes local cu personalitate juridică, fiind preluate din aparatul de specialitate a Primarului, structuri din domeniul disciplinei în construcţii, protecţia mediului şi inspecţia comercială. De asemenea, în vederea realizării atribuţiilor conferite pe linia circulaţiei rutiere pe drumurile publice, s-a organizat Serviciul Circulaţie Rutieră.
În cursul semestrului I din 2012, au fost constatate şi aplicate un număr de 14.413 contravenţii, majoritatea pentru fapte prevăzute de Legea 61/1991 republicată – 2191 şi OUG 195/2002 modificată şi actualizată – 4104, iar la HCL 371/2007 modificată prin HCL 206/2009 au fost constatate şi aplicate – 4549 contravenţii. În cadrul activităţii de prevenire au fost organizate un număr de 693de acţiuni, majoritatea pe linie de ordine publică, comerţ ilicit, protecţia mediului, circulaţia rutieră şi pe mijloacele de transport în comun. De asemenea, au fost constatate un număr de 52 infracţiuni cu 74 făptuitori şi 4 urmăriţi, care au fost predaţi Poliţiei Naţionale în vederea continuării cercetărilor. Au fost identificate şi îndrumate spre domiciliu 268 persoane care nu justificau prezenţa în municipiul Timişoara, precum şi 60 minori lipsiţi de supravegherea părinţilor care au fost predaţi centrelor speciale de ocrotire.
În vederea îmbunătăţirii performanţelor Direcţiei, în anul 2012 se află în vedere perfecţionarea continuă a profesionalizării efectivelor sub aspectul cunoaşterii actelor normative dar şi a măsurilor de intervenţie sau acţiune în teren, în conformitate cu prevederile Legii nr. 155/2010, controlul respectării normelor legale în ceea ce priveşte domeniile circulaţie rutieră, disciplina în construcţii, legalitatea activităţilor comerciale, respectarea normelor legale referitoare la mediu în Timişoara, desfăşurându-se în continuare activităţile de informare a cetăţenilor Municipiului cu privire la conţinutul actelor normative adoptate de Consiliul Local al Municipiului Timişoara, precum şi îmbunătăţirea stării şi practicii disciplinare în rândul efectivelor Poliţiei Locale Timişoara.
Purtător de cuvânt Poliţia Locală Timişoara,
Consilier Daniela Seracin