Comunicat (2) 05.03.2012
Sancţiuni şi infracţiuni referitoare la afişajul stradal, publicitatea stradală şi efectuarea unor lucrări de construcţie
Poliţia Locală Timişoara informează pe cei interesaţi care sunt contravenţiile şi sancţiunile prevăzute de articolul 30 din HCL 160/2007 din Regulamentul de publicitate stradală în municipiul Timişoara. Astfel, se sancţionează cu amendă de la 500 la 1000 lei neîntreţinerea sistemelor publicitare şi a panourilor publicitare, tot cu 500-1000 lei nerefacerea suportului de mesaj publicitar din cadrul sistemului publicitare, dacă acesta a fost afectat de operaţiunile de montare, demontare sau intervenţie, cu 500-1000 lei nedezafectarea sau neacoperirea suprafeţelor de expunere a mesajului publicitar cu folie monocoloră după 15 zile de la expirarea perioadei pentru care s-a plătit taxa de reclamă. Nerespectarea obligaţiei de a lipi la vedere pe sistemul publicitar autocolantul cu însemnele CLT şi numărul autorizaţiei se sancţionează cu amendă de la 700 la 1200 lei, nerespectarea prevederilor din acordul pentru publicitate temporară şi din documentaţia ce a stat la baza eliberării acordului se sancţionează cu amendă de la 1000 la 2000 lei. Cu aceeaşi amendă se sancţionează exercitarea activităţilor de publicitate, promovare, reclamă, informare, prezentare, asa cum au fost stabilite pe domeniul public şi privat fără a deţine avizul Comisiei de Ordine Publică sau acord pentru publicitate temporară. Nerespectarea obligaţiei de a afişa în mod vizibil numele persoanei fizice sau juridice care a amplasat acel sistem publicitar se sancţionează cu amendă de la 500 la 1000 lei, distribuirea de mostre şi materiale publicitare fără aviz din partea Primăriei se sancţionează cu amendă de la 200 la 500 lei, efectuarea de publicitate mobilă şi/sau sonoră în traficul rutier fără aviz cu amendă de la 700 la 1200 lei, efectuarea de publicitate mobilă pe partea pietonală fără autorizaţie cu amendă de la 200 la 500 lei, permiterea amplasării de sisteme publicitare, panouri fără autorizaţie de la 1000 la 1500 lei.
Conform HCL 371/2007 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1000 la 2000 lei lipirea de afişe sau anunţuri în alte locuri decat cele autorizate, folosirea de afişe, postere, pliante în incinta instituţiilor sau a societăţilor comerciale fără autorizaţie, montarea de panouri publicitare, bennere fără acordul de specialitate din Primărie. De asemenea, se sancţionează cu amendă de la 200 la 500 lei neîntreţinerea periodică a panourilor de afişaj, neschimbarea materialelor uzate, expunerea de materiale publicitare în cimitire. Folosirea mijloacelor de transport în scopuri publicitare şi fără achitarea taxelor locale, instalarea de panoutri cu denumirea firmei fără autorizaţie, desfăşurarea activităţii de către agenţii economici fără montarea firmelor de identificare se sancţionează cu amendă de la 300 la 500 lei. Montarea pe stalpii de reţele electrice a anunţurilor sau afişelor publicitare şi montarea bennerelor sau a panourilor publicitare fără aprobare pe stalpii reţelelor electrice se sancţionează cu amendă de la 500 la 2000 lei. Prinderea bennerelor sau a panourilor publicitare pe stalpi fără aprobare sau la o înălţime care împiedică circulaţia şi vizibilitatea se sancţionează cu amendă de la 500 la 1500 lei.
Conform Legii 50/1991 republicată şi actualizată, art. 26 al. 1, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1000 la 100.000 lei executarea sau desfiinţarea totală sau parţială, fără autorizaţie a lucrărilor prevăzute la articolul 3, alin 1 din lege, referindu-ne aici la construcţiile civile, industriale, agricole, cele pentru susţinerea instalaţiilor tehnologice, pentru infrastructura de orice fel sau de orice natură, care se pot realiza numai cu respectarea autorizaţiei de construire, precum şi a reglementărilor privind proiectarea şi executarea construcţiilor pentru lucrări de construcţii cu caracter provizoriu cum ar fi chioşcuri, tonete, cabine, spaţii de expunere, corpuri şi panouri de afişaj, firme şi reclame, copertine, pergole situate pe căuile şi spaţiile publice, anexe gospodăreşti precum şi anexele gospodăreşti ale exploataţiilor agricole situate în extravilan. De asemenea, conform Legii 50/1991 rep. şi act., art. 24, alin. 1 constituie infracţiuni executarea fără autorizaţie de construcţie sau de desfiinţare a lucrărilor prevăzute la art. 3 lit. B, adică lucrari de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare, precum si orice alte lucrari, indiferent de valoarea lor, care urmeaza sa fie efectuate la constructii reprezentand monumente istorice, inclusiv la anexele acestora, identificate in acelasi imobil – teren si/sau constructii, la constructii amplasate in zone de protectie a monumentelor si in zone construite protejate, stabilite potrivit legii, ori la constructii cu valoare arhitecturala sau istorica deosebita, stabilite prin documentatii de urbanism aprobate.
Purtător de cuvant Poliţia Locală Timişoara,
Consilier Daniela Seracin