Comunicat 15.11.2011

  

        Datorită faptului că în ultima perioadă de timp s-a constatat o creştere a numărului de conducători auto care refuză să prezinte actele de identitate sau să furnizeze date pentru stabilirea identităţii lor, la cererea îndreptăţită a poliţiştilor locali, refuzând chiar să poarte un dialog cu aceştia şi în unele cazuri proferând injurii sau expresii jignitoare, de natură să lezeze demnitatea şi onoarea acestora sau a instituţiei, considerăm oportun să precizăm faptul că acest tip de comportament atrage după sine consecinţe. 
        Astfel, în acest caz, poliţiştii locali demarează procedura de identificare a proprietarului autoturismului, ulterior trecându-se la stabilirea identităţii  conducătorului auto, astfel că proprietarul este  invitat la sediul poliţiei pentru a furniza datele necesare, neprezentarea la cererea ori invitaţia justificată a organelor de control fiind sancţionată, conform Legii 61/1991 rep., cu amendă cuprinsă între 100 şi 500 de lei.
         În situaţia în care conducătorul este altul decât proprietarul, cel din urmă are obligaţia de a comunica, la solicitarea organelor de control, identitatea persoanei căreia i-a fost încredinţat vehicolul spre a fi deservit, necomunicarea datelor putând fi de asemenea sancţionată cu amendă în valoare de 500 lei, conform H.C.L. 371/2007 modif. privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor pe teritoriul municipiului Timişoara.
        Totodată, precizăm faptul că săvârşirea în public de acte, fapte sau gesture obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninţări cu acte de violenţă împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora sau a instituţiilor publice se sancţionează, conform Legii 61/1991 rep.cu amendă cuprinsă între 200 şi 1.000 lei.
        În oricare din aceste cazuri, conducătorul auto în cauză va fi sancţionat atât pentru fapta comisă cât şi pentru refuzul de a se legitima şi, după caz, pentru neprezentare, necomunicarea datelor sau proferarea de injurii sau expresii jignitoare, suma sancţiunilor cumulate putând ajunge până la 1.300 de lei.
        În acest sens, pentru prevenirea unor astfel de situaţii, recomandăm tuturor conducătorilor auto să evite aceste sancţiuni prin cooperarea cu agentul constatator în prima fază de constatare.

        cons.Georgina Velicu – purtator de cuvant
        POLITIA LOCALA TIMISOARA