Comunicat 29.04.2010-Animalele de companie, o problemă

Animalele de companie, o problemă


 

Poliţiştii comunitari de la Secţia 2, au primit în ultima perioadă de timp sesizări cu privire la situaţia animalelor de companie în special a câinilor. Potrivit HCL 371/2007 modificată, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenzi cuprinse între 800 şi 1000 lei, creşterea şi deţinerea animalelor de companie fără carnet de sănătate care să evidenţieze  vaccinările şi deparazitările la zi, avizat de medicul veterinar curant, circulaţia  liberă, atât ziua cât şi noaptea,  a câinilor în curţile de folosinţă comună, fără acordul tuturor locatarilor, deţinerea animalului de companie  în  apartamente fără acordul scris şi ştampilat al  Asociaţiei de proprietari, adoptat cu majoritatea voturilor acestora, în baza acordului locatarilor din apartamentele limitrofe (apartamentul superior, inferior  şi a celor învecinate de pe acelaşi etaj al apartamentului de deţinere al animalului de companie), necurăţarea dejecţiilor fiziologice de pe domeniul public provenite de la animale, cu ocazia plimbării acestora, inclusiv in locurile de recreere special amenajate pentru caini (canisite), plimbarea câinilor de companie pe domeniul public  fără lesă , iar cei din categoria câinilor agresivi fără lesă şi botniţă. Acestea sunt doar câteva aspecte de care proprietarii ori deţinătorii animalelor de companie trebuie să ţină cont. De altfel, Legea 61/1991 republicată prevede sancţionarea celor care lasă în libertate ori fără supraveghere animalele care pot prezenta pericol pentru persoane sau bunuri, această faptă fiind sancţionată cu amendă cuprinsă între 100 şi 500 lei. În ultima perioadă poliţiştii comunitari au constatat şi sancţionat 15 astfel de fapte.

Spre exemplu, un cetăţean a sesizat ieri poliţiştii comunitari, că a fost muşcat de un câine lăsat în libertate de către deţinător chiar în faţa casei unde locuieşte, situată pe strada Ţebea din Timişoara.  Deplasându-se la faţa locului, agenţii Poliţiei Comunitare au confirmat cele menţionate, împotriva lui H. Ana de 23 de ani, proprietar al animalului de companie, s-a luat măsura legală de sancţionare conform Legii 61/91 republicată, cu amendă de 100 lei, iar persoana agresată a fost îndrumată spre o unitate sanitară pentru îngrijiri medicale.

Atragem atenţia celor care deţin animale de companie, de a respecta prevederile hotărârii consiliului local ori a legilor cu privire la deţinerea şi creşterea animalelor de companie în municipiul Timişoara.

Agent asistent Nicoleta Popa

POLIŢIA COMUNITARĂ TIMIŞOARA