Comunicat 10.06.2008 – Noi informatii despre circulatia masinilor mari

Poliţia Comunitară informează ce autovehicule de peste 5 tone pot circula cu autorizaţii speciale

 

Poliţia Comunitară Timişoara atrage atenţia şoferilor de maşini de mare tonaj că a demarat acţiuni pentru a stabili  în ce măsură se respectă prevederile HCL 485/2006, privind circulaţia autovehiculelor destinate transportului de mărfuri şi a utilajelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 5 tone în municipiul Timişoara, cu atât mai mult cu cât au existat sesizări din partea cetăţenilor în legătură cu disconfortul creat de circulaţia maşinilor mari pe anumite artere. Hotărârea de consiliu local prevede că se restricţionează accesul şi circulaţia autovehiculelor destinate transportului de mărfuri şi a utilajelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 5 tone în anumite zone din municipiul Timişoara.

Pentru buna informare a şoferilor şi a reprezentanţilor de firme, Poliţia Comunitară subliniază faptul că restricţionarea circulaţiei autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 5 t se face în intervalul orar 20.00 – 07.00, când accesul şi circulaţia acestora sunt permise numai pe bază de autorizaţie. În intervalul orar 07.00 – 20.00 accesul şi circulaţia acestora sunt interzise. Pot circula fără restricţii orare pe întreg teritoriul municipiului Timişoara, în baza unor autorizaţii diferite, autovehiculele destinate lucrărilor planificate şi a intervenţiilor la drumuri, calea de rulare a tramvaielor şi la reţele de utilităţi publice, cele destinate tractării autovehiculelor avariate, abandonate sau staţionate neregulamentar; cele aparţinând Companiei Naţionale Poşta Română S.A, precum şi ale agenţilor economici care fac servicii de expediţii şi curierat; cele aparţinând societăţilor de salubrizare; cele aparţinând societăţilor şi regiilor subordonate Consiliului Local al Municipiului Timişoara şi cele aparţinând societăţilor cu care Primăria Municipiului Timişoara deţine contracte de execuţie lucrări; cele aparţinând instituţiilor publice, cele destinate transportului pâinii şi produselor de panificaţie, produsele necesare fabricării pâinii, precum şi cele care transportă lapte destinat prelucrării către punctele de procesare; cele care efectuează transport rutier de mărfuri periculoase, precum şi cele care efectuează transporturi agabaritice, în condiţiile legii.

Autorizaţiile necesare se eliberează de Serviciul Reglementări Transporturi din cadrul Primăriei, cu sediul pe str. Treboniu Laurean nr. 15. Şoferii trebuie să prezinte la controalele efectuate originalul adeverinţei pe care să fie specificat numărul de înmatriculare al maşinii. Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de 2.500 lei conducerea unui autovehicul în zonele de restricţie fără a poseda autorizaţie de circulaţie, sau cu autorizaţie nevalabilă pentru intervalul orar, tonajul, traseul sau categoria respectiva; conducerea unui autovehicul a cărui masă totală cântărită depăşeşte masa totală maximă autorizată; refuzul conducătorului auto de a supune autovehiculul operaţiunilor de cântărire solicitate.

Purtător de cuvânt Poliţia Comunitară Timişoara,

Consilier Daniela Seracin