Septembrie 2007
NOTA SINTEZA
CU ACTIVITATEA DESFASURATA DE AGENTII DE POLITIE COMUNITARA IN PERIOADA 01.09.2007 – 30.09.2007
Conform legislaţiei în vigoare, pe parcursul lunii septembrie 2007, Poliţia Comunitară Timişoara s-a axat pe acţiuni privind asigurarea ordinii şi liniştii publice, pe linia prevenirii şi combaterii actelor de comerţ stradal ilicit şi protecţia mediului în zonele şi locurile stabilite prin planul pentru ordine şi siguranţă publică a municipiului. Principalele zone în care s-a acţionat au fost cele centrale, mai precis Piaţa Victoriei, Parcul Catedralei, Parcul Central, str. Alba Iulia, Piaţa Libertăţii, Piaţa Traian, Piaţa Unirii, str. Proclamaţia de la Timişoara (zona magazinului Bega), dar şi pieţele din oraş, cum sunt : Dacia, Doina, Giroc, Badea Cârţan, 700, Iosefin, Balcescu.
De asemenea, Poliţia Comunitară a acţionat şi pe latura prevenirii şi combaterii încălcărilor normelor legale privind comerţul stradal, curăţenia municipiului şi a parcărilor ilegale.
Pe lângă acţiunile stabilite pentru luna septembrie în număr de 12, agenţii comunitari au răspuns la solicitările cetăţenilor adresate direct instituţiei, atât telefonic, cât şi în scris. Numărul sesizărilor telefonice primite de la timişoreni se ridică la 87, iar numărul sesizărilor trimise în scris se ridică la 53.
Pe parcursul acestei luni au fost întocmite un număr de 1604 de procese verbale a căror valoare s-a ridicat la 546.200 lei. Dintre acestea, 265 au fost aplicate la Legea 61/1991 in procent de 16,52 %, 351 la alte acte normative în procent de 21,88 %, iar cele mai multe – 988, la HCL 349/2002 în procent de 61,6 %. S-a acţionat cu preponderenţă privind HCL 349/2002 , întrucât s-a constatat că se parca şi se circula cu bicicletele şi motoretele în P-ţa Operei, Unirii, Traian şi Libertăţii şi nu se respectau locurile special amenajate pentru persoanele cu handicap. Agenţii Poliţiei Comunitare au aplicat, în luna septembrie, 590 de autocolante autovehiculelor care au fost parcate pe spaţii verzi, pe trotuare sau pe locurile destinate persoanelor cu handicap. Un număr de 198 persoane s-au prezentat spre a le fi întocmite procese verbale, 27 persoane au fost avertizate, iar o persoana a făcut contestaţie. Valoarea amenzilor aplicate se ridică la 79.500 lei, fiind deja achitată suma de 64.500 lei pentru 238 de procese verbale.
De menţionat că, în această lună, 359 de persoane care au primit amenzi în valoare de 73.150 lei le-au achitat în 48 de ore.
Prin acţiunile organizate de poliţiştii comunitari pe linie de comerţ stradal şi ţinând cont de faptul că, în această perioadă, foarte multe persoane vând atât legume-fructe, cât şi haine second – hand sau altfel de produse pe spaţii neamenajate şi fără actele necesare, s-au luat măsuri de eradicare a acestui fenomen. De asemenea, s-a participat la doua actiuni în ceea ce priveşte liniştea şi ordinea publică, la patru actiuni legate de protecţia mediului, la trei pe mijloacele de transport in comun si la cate la una pe linie de comerţ stradal, manifestari culturale si divertisment, manifestari religioase. Dintre acestea, la patru s-a acţionat împreună cu lucrători de la RETIM, la una cu inspectori din cadrul Serviciului Publicitate si Comert si la patru cu reprezentanti ai Regiei Autonome de Transport in Comun.
Pe parcursul lunii septembrie 2007 au fost legitimate un număr de 122 persoane, iar 7 au fost avertizate să respecte hotărârile Consiliului Local.
– şi în această lună s-a asigurat zilnic (în funcţie de efective) prezenţa agenţilor de poliţie comunitară în intersecţiile importante din municipiu, în scopul îndepărtării spălătorilor de parbrize şi a cerşetorilor;
– s-au întocmit săptămânal planuri de acţiune în baza cărora s-au desfăşurat măsuri de prevenire şi depistare a persoanelor care abandonează resturi provenite din construcţii la marginea Municipiului Timişoara în speţă: str. Turda, Aleea Ghirodei, Calea Aradului, Calea Torontalului, zona Freidorf. S-au constituit patrule comune compuse din agenţi de poliţie comunitară şi lucrători din cadrul RETIM, care totodată au pus la dispoziţie 3 autoturisme marca Logan inscripţionate cu “POLIŢIA ECOLOGICĂ“. S-a lucrat pe două schimburi, fiind descoperite şi alte rampe clandestine (pe str. Silistra, Labirint, Mures, Muzicescu, Lidia, Uranus, Popa Sapca, N.Titulescu nr.20, spl. Galati, Pop de Basesti nr.24, Boemia, Ion Ratiu, Babadag, Leandrului, , Uzinei (pod Sarmisegetuza), I.I.de la Brad, G. Alexandrescu, Cugir, Clabucet, Victor Babes nr.2A, al. Padurea Verde, drumul Timisoara-Giarmata Vii, Calea Sagului, Calea Urseni, cimitirul Rusu Sirianu, al. Viilor şi la intersecţia străzilor Lidia cu Miloia, bv. Cetăţii cu Cl. Bogdăneştilor, podul Dacilor etc.).
– în perioada 15 si 16.09.2007, cu ocazia desfăşurării manifestării cultural artistice „RUGA TIMIŞOAREI” în Parcul Rozelor din Timişoara, s-au executat activităţi de pază şi ordine publică prin efectuarea de patrulări pedestre în zona Parcului Rozelor şi zona limitrofă, P-ţa Victoriei, P-ţa Libertăţii şi intersecţiile podului Episcopiei şi Michelangelo, controale şi verificări ale agenţilor comerciali din zona Parcului Rozelor, asigurarea pazei Teatrului de Vară şi a Parcului Rozelor, acţionându-se cu prioritate pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice, prevenirea faptelor cu violenţă, a infracţiunilor şi a altor fapte antisociale, interzicerea accesului în zonă a persoanelor parazitare, cerşetorilor, minorilor, persoanelor în stare de ebrietate violente, cu un compartiment şi ţinută neadecvată. Au participat 87 agenti de politie comunitara si 3 persoane de conducere.
– în perioada 28–30.09.2007, cu ocazia desfăşurării manifestării expozitionale si cultural artistice „ROADELE TOAMNEI” la „MUZEUL SATULUI BANATEAN” – Padurea Verde Timisoara, s-au executat activităţi pentru asigurarea climatului de ordine publica, a sigurantei persoanelor, integritatii corporale, vietii sau bunurilor cetatenilor participanti la aceasta manifestatie, respectarea regulilor de comert stradal si a curateniei, conform competentelor stabilite prin legi si hotarari ale Consiliului Local Timisoara. Au participat în total 43 agenţi de poliţie comunitară, 2 sefi de serviciu si 2 sefi de birou.
Discutând cu cetăţenii din cartierele Timişoarei , aceştia au sesizat fie în scris fie verbal, despre diverse persoane sau vecini care au efectuat construcţii la casă şi au depozitat saci de moloz lângă europubele, pe domeniul public şi pe spaţiul verde.
Ca o primă măsură s-au dat somaţii, prin care s-a stabilit de comun acord cu persoanele în cauză termenele pentru a ridica deşeurile abandonate şi a igieniza locul, iar la asociaţiile de locatari suplimentarea numărului de pubele acolo unde este necesar. La fel s-a procedat cu firmele care nu aveau contract încheiat cu operatorii de servicii publice de salubrizare şi au fost îndrumate la compartimentul de salubritate de la Primăria Municipiului Timişoara şi la RETIM să încheie contracte în acest sens.
Totodată, la solicitarea unor servicii din cadrul Primăriei Municipiului Timisoara au fost detaşaţi în zilele lucrătoare, 6 agenţi de politie comunitara sa execute serviciul la Direcţia Edilitara, Serviciul Ecologie Urbană si la Directia Urbanism, Serviciul Autorizare si Control in Constructii, pentru însoţire şi protecţie inspectori la diverse activităţi de control.
De asemenea, un mare volum de activitate s-a depus de către efectivele Direcţiei pentru aplicarea normelor legale în ceea ce priveşte fluidizarea traficului în zonele unde s-au executat lucrări în carosabil, în ceea ce priveşte parcarea şi staţionarea autovehiculelor pe locurile destinate persoanelor cu handicap, spaţii verzi, staţiile destinate mijloacelor de transport în comun, starea de curăţenie a localităţii îndeosebi prin patrularea în comun cu personal din cadrul SC Retim SA.
În vederea asigurării respectării normelor de convieţuire socială la nivelul municipiului Timişoara şi îndeosebi în zona centrală a municipiului (în funcţie de evoluţia încadrării cu personal) s-a insistat ca în marile intersecţii, centrul istoric, prin acţiuni şi patrulare, să se asaneze zonele de elemente parazitare, cerşetori, spălători de parbrize şi s-a acţionat pentru prevenirea infracţionalităţii şi a faptelor contravenţionale.
Astfel, avand in vedere perioada de toamna care aduce cu ea şi noi contravenţii “de sezon”, în principal comercializarea de diverse obiecte fără autorizaţie, activitatea poliţiştilor comunitari se va intensifica şi orienta pe lângă prevenirea şi combaterea faptelor de încălcare a normelor de ordine şi convieţuire socială, de parazitism social şi cerşetorie, luarea de măsuri legale împotriva persoanelor care nu respectă legislaţia privind practicarea unui comerţ civilizat, împotriva persoanelor care încalcă normele legale ce reglementează circulaţia vehiculelor pe raza Municipiului Timisoara, împotriva celor care încalcă normele legale de igienă şi curăţenie, şi de protecţia mediului şi pe asigurarea securităţii elevilor în drumul spre şi de la şcoală la domiciliu.
Activitatea Poliţiei Comunitare Timişoara a fost reflectată în mass-media, fiind înregistrate în evidenţele noastre un număr de 64 de articole în presa scrisă şi în jur de 20 de materiale televizate referitoare la acţiunile organizate de agenţii de poliţie comunitară, în special pe linia parcării de autovehicule în locurile nepermise, concursurile pentru posturile de agenţi de poliţie comunitară, depistarea persoanelor care nu respectă curăţenia pe raza municipiului (efectuarea de pânde, aplicarea de sancţiuni celor care nu au respectat OUG 78/2000 actualizată prin OUG 61/2006 – împreună cu inspectorii Retim prin patrulele mixte „Poliţia Ecologică”). Un subiect important care a făcut obiectul materialelor de presă a fost inaugurarea Secţiei 2 Poliţie Comunitară, care a fost bine primită de cetăţeni. De asemenea, au mai fost reflectate acţiunile întreprinse de poliţiştii comunitari pe linia depistării şi monitorizării autovehiculelor abandonate şi fără stăpân aflate pe raza municipiului, în urma campaniei reieşind faptul că populaţia doreşte eliberarea domeniului public de aceste rable. Mai mult, datorită popularizării acţiunilor, foarte mulţi cetăţeni au trimis adrese la care pot fi găsite maşini abandonate. Toate acestea au fost reflectate în ziare locale şi centrale cum ar fi „Ziua de Vest”, „Renaşterea bănăţeană”, „Timpolis”, „Timişoara”, „Evenimentul zilei – Ediţia de vest”, „Timiş Expres”, cât şi la televiziunile locale şi centrale cum sunt TVR Timişoara, Analog, Europa Nova, ProTV Timişoara, dar şi la radiourile locale şi centrale.
Reprezentanţii Poliţiei Comunitare au fost invitaţi şi au participat în această lună la Zilele Cartierului Freidorf – organizate de Consiliul Consultativ din acest cartier şi la Zilele Cartierului Iosefin – Dâmboviţa, manifestare aflată la cea de-a doua ediţie, după ce sărbătoarea cetăţenilor din această zonă s-a desfăşurat cu succes în premieră în toamna anului trecut. Pe lângă manifestările culturale şi religioase care au avut loc, reprezentanţii Poliţiei Comunitare au avut ocazia să stea de vorbă cu cetăţenii din cele două cartiere şi să ia pulsul problemelor cu care aceştia se confruntă. De altfel, conducerile celor două consilii de cartier au răspuns prompt ori de câte ori la sediul Poliţiei Comunitare s-au organizat întâlniri cu prezedinţii consiliilor de cartier, pentru a pune pe tapet probleme cum ar fi abandonarea de deşeuri în cartierele respective, parcarea autovehiculelor pe spaţiile verzi, staţionarea voluntară a maşinilor de mare tonaj pe străzile din zonele respective, prezenţa maşinilor abandonate şi chiar a oamenilor străzii care se retrag în cartiere, fac mizerie şi dau un aspect neplăcut provocând disconfortul cetăţenilor.
Având în vedere perioada scurtă de funcţionare, conducerea Direcţiei s-a preocupat în principal de aspectele privind cunoaşterea şi aplicarea corectă a legislaţiei, a prevederilor de lucru, precum şi pentru asigurarea unui cadru de disciplină şi comportament al agenţilor în relaţia de serviciu şi cu cetăţenii, efectuându-se zilnic instruirea personalului la sediul instituţiei.
In perioada urmatoare, activitatea politistilor comunitari de la ordine publica se va intensifica , in general , in zonele centrale ale municipiului atât cat ne permite numarul de personal incadrat, pentru a convinge pe cetatenii Municipiului Timisoara sa aibe un comportament civilizat si sa contribuie alaturi de autoritati la crearea unui climat de ordine si liniste publica respectand hotararile de consiliu local.
COMPARTIMENT INSTRUIRE
Sef birou BUZATU ADRIAN