CU ACTIVITATEA DESFASURATA DE AGENTII DE POLITIE COMUNITARA
IN PERIOADA 01.03.2007 – 31.03.2007

NOTA SINTEZA
CU ACTIVITATEA DESFASURATA DE AGENTII DE POLITIE COMUNITARA
IN PERIOADA 01.03.2007 – 31.03.2007

            Conform legislaţiei în vigoare, pe parcursul lunii martie 2007,  Poliţia Comunitară Timişoara s-a axat pe acţiuni privind asigurarea ordinii şi liniştii publice, pe linia prevenirii şi combaterii actelor de comerţ stradal ilicit şi protecţia mediului  în zonele şi locurile stabilite prin planul pentru ordine şi siguranţă publică a municipiului. Principalele zone în care s-a acţionat au fost cele centrale, mai precis Piaţa Victoriei, Parcul Catedralei, Parcul Central, str. Alba Iulia, Piaţa Libertăţii, Piaţa Traian, Piaţa Unirii, str. Proclamaţia de la Timişoara (zona magazinului Bega), dar şi pieţele din oraş, cum sunt  Dacia, Doina, Giroc, Badea Cârţan, 700, Iosefin, Balcescu.
            De asemenea, Poliţia Comunitară a acţionat şi pe latura prevenirii şi combaterii încălcărilor normelor legale privind comerţul stradal, curăţenia municipiului şi a parcărilor ilegale.
            Pe lângă  acţiunile stabilite pentru luna martie în număr de 8, agenţii comunitari au răspuns la solicitările cetăţenilor adresate direct instituţiei, atât telefonic, cât şi în scris. Numărul sesizărilor telefonice  primite de la timişoreni se ridică la 94, iar numărul sesizărilor trimise în scris se ridică la 19.
            Pe parcursul acestei luni au fost întocmite un număr de 1417 de procese verbale a căror valoare s-a ridicat la 540.850 lei. Dintre acestea, 367 au fost aplicate la Legea 61/1991 in procent de 25,9 %,   72 la HCL 321/2001 in procent de 5,1 %,   255 la alte acte normative în procent de 18 %, iar cele mai multe – 723, la HCL 349/2002 în procent de 51 %. S-a acţionat cu preponderenţă privind HCL 349/2002 ,  întrucât s-a constatat că se parca şi se circula cu bicicletele şi motoretele în P-ţa  Operei, Unirii şi Libertăţii şi nu se respectau locurile special amenajate pentru persoanele cu handicap. Agenţii Poliţiei Comunitare au aplicat, în luna martie, 1359 de autocolante autovehiculelor care au fost parcate pe spaţii verzi, pe trotuare sau pe locurile destinate persoanelor cu handicap. Un  număr de 449 persoane s-au prezentat spre a le fi întocmite procese verbale, 44 de persoane au fost avertizate, iar 60 persoane au făcut contestaţie. Valoarea amenzilor aplicate se ridică la 211.900 lei, fiind deja achitată suma de 104.850 lei pentru 407 de procese verbale.
             De menţionat că, în această lună, 469 de persoane care au primit amenzi în valoare de 112.925 lei le-au achitat în 48 de ore.
            Prin acţiunile organizate de poliţiştii comunitari pe linie de comerţ stradal şi ţinând cont de faptul că, în această perioadă, foarte multe persoane vând atât legume-fructe, cât şi haine second – hand sau altfel de produse pe spaţii neamenajate şi fără actele necesare,  s-au luat măsuri de eradicare a acestui fenomen.  De asemenea, s-a participat la cinci actiuni legate de protecţia mediului unde s-a acţionat împreună cu lucrători de la RETIM.
            Pe parcursul lunii martie 2007 au fost legitimate un număr de 228 persoane, iar 34 au fost avertizate să respecte hotărârile Consiliului Local.
            – zilnic 2 agenţi de poliţie comunitară  execută serviciul în patrule mixte cu lucrători de poliţie din cadrul Biroului pentru Centru Universitar Timişoara, patrulând în Complexul Studenţesc;
            – în perioada 01-31.03.2007,  zilnic, între orele 23,00 – 07,00 în comun cu Secţia 2 Poliţie, s-au constituit două patrule mixte, care au executat patrulări pedestre, controale şi verificări, pânde şi supravegheri operative în cartierele Giroc, Soarelui, Buziaşului, Fratelia, Complex Studenţesc, respectiv pe str. Sudului, Uranus, Daliei, Mehadia, Mioriţa, Fagului, Oglinzilor, Icar, Orion, Luminii, Rachetei, Cristalului, Sănătăţii, Sirius, Barbu Iscovescu, V. Pârvan, Girocului, Mureş, Lidia.
            – în 22 si  24.02.2007, s-au organizat şi executat  acţiuni in zona Complexului Studentesc impreuna cu  inspectori  din cadrul Primariei Municipiului Timisoara, Serviciul Publicitate si Comert (Raica Marcel si Prisecaru Marian), in vederea respectarii de catre agentii economici, societati comerciale, persoane fizice autorizate si asociatii familiale, a Hotararii de Consiliu Local nr. 5/2007.
            – în luna martie, în zona limitrofă Autogării Timişoara, respectiv pe străzile Tudor Vladimirescu, Nicolae Titulescu, Iuliu Maniu, Gen. I. Dragalina, s-au organizat şi executat acţiuni împreună cu inspectorii din cadrul Biroului de Transport şi Siguranţa Circulaţiei a Primăriei Municipiului Timişoara ca urmare a sesizărilor primite la Primăria Municipiului Timişoara, că în ultima perioadă de timp, persoane fizice şi juridice efectuează activităţi comerciale de transport cu autobuze, autocare şi microbuze, fără a îndeplini condiţiile legale (autorizaţie de transport, avizul comisiei de circulaţie pentru traseu, staţii urcare/coborâre, loc de garare şi parcare prevăzut de art. 20, lit. b şi art.9, lit.”e” din HCL 349/2002).
            – şi în această lună s-a asigurat zilnic (în funcţie de efective) prezenţa agenţilor de poliţie comunitară în  intersecţiile importante din municipiu, în scopul îndepărtării spălătorilor de parbrize şi a cerşetorilor;
            – s-au întocmit săptămânal planuri de acţiune în baza cărora s-au desfăşurat măsuri de prevenire şi depistare a persoanelor care abandonează resturi provenite din construcţii la marginea Municipiului Timişoara în speţă: str. Turda, Aleea Ghirodei, Calea Aradului, Calea Torontalului, zona Freidorf. S-au constituit patrule comune compuse din agenţi de poliţie comunitară şi lucrători din cadrul RETIM, care totodată au pus la dispoziţie 3 autoturisme marca Logan inscripţionate cu “POLIŢIA ECOLOGICĂ“. S-a lucrat pe două schimburi, fiind descoperite şi alte rampe clandestine (pe str. Holdelor, Venus, J. Verne, Uzinei (pod Sarmisegetuza), Muzicescu, S.Barnutiu, Boemia, Silistra, Liege, Iris, I. Neculce, Dambovita nr.44, 3 August,  G. Alexandrescu, Felix, Cugir,  Clabucet, I. Bulbuca, Măslinului, Albac, Mureş, Brâncoveanu, intersecţia Al.Ghirodei cu Turda, str. Negoi, Retezat, Constanţa, Mangalia, Maria Tănase nr.2, Învăţătorului lângă punctul termic, spl. Galati, bd. General Dragalina, drumul Timisoara-Giarmata Vii, Calea Sagului şi la intersecţia străzilor Orion cu Balmoş, Lorena cu Padurea Verde, bv. Cetăţii cu Cl. Bogdăneştilor, etc.).
            Discutând cu cetăţenii din cartierele Timişoarei , aceştia au sesizat fie în scris fie verbal, despre  diverse  persoane sau vecini care au efectuat construcţii la casă şi au depozitat saci de moloz lângă europubele, pe domeniul public şi pe spaţiul verde.
Ca o primă măsură s-au dat somaţii, prin care s-a stabilit de comun acord cu persoanele în cauză termenele pentru a ridica deşeurile abandonate şi a  igieniza locul, iar la asociaţiile de locatari  suplimentarea numărului de pubele acolo unde este necesar. La fel s-a procedat cu firmele care nu aveau contract încheiat  cu operatorii de servicii publice de salubrizare şi au fost îndrumate la compartimentul de salubritate de la Primăria Municipiului Timişoara şi la RETIM să încheie contracte în acest sens.
            Totodată, la solicitarea unor servicii din cadrul Primăriei Municipiului Timisoara au fost detaşaţi în zilele lucrătoare, 3 agenţi de politie comunitara sa execute serviciul la Direcţia Edilitara, Serviciul Ecologie Urbană,  pentru însoţire şi protecţie inspectori la diverse activităţi de control.
            De asemenea, un mare volum de activitate s-a depus de către efectivele Direcţiei pentru aplicarea normelor legale în ceea ce priveşte fluidizarea traficului în zonele unde s-au executat lucrări în carosabil, în ceea ce priveşte parcarea şi staţionarea autovehiculelor pe locurile destinate persoanelor cu handicap, spaţii verzi, staţiile destinate mijloacelor de transport în comun, starea de curăţenie a localităţii îndeosebi prin patrularea în comun cu personal din cadrul SC Retim SA.
            În vederea asigurării respectării normelor de convieţuire socială la nivelul municipiului Timişoara şi îndeosebi în zona centrală a municipiului (în funcţie de evoluţia încadrării cu personal) s-a insistat ca în marile intersecţii, centrul istoric, prin acţiuni şi patrulare, să se asaneze zonele de elemente parazitare, cerşetori, spălători de parbrize şi s-a acţionat pentru prevenirea infracţionalităţii şi a faptelor contravenţionale.
            Astfel, având în vedere sărbătorile din luna aprilie care aduc cu ele şi noi contravenţii “de sezon”, în principal comercializarea de diverse obiecte fără autorizaţie,  activitatea  poliţiştilor comunitari se va intensifica şi orienta pe lângă  prevenirea şi combaterea faptelor de încălcare a normelor de ordine şi convieţuire socială, de parazitism social şi cerşetorie, luarea de măsuri legale împotriva persoanelor care nu respectă legislaţia privind practicarea unui comerţ civilizat, împotriva persoanelor care încalcă normele legale ce reglementează circulaţia vehiculelor pe raza Municipiului Timisoara, împotriva celor care încalcă normele legale de igienă şi curăţenie, şi de protecţia mediului şi pe asigurarea  securităţii elevilor în drumul spre şi de la şcoală la domiciliu.
            Activitatea Poliţiei Comunitare Timişoara a fost reflectată în mass-media, fiind înregistrate în evidenţele noastre un număr de 46 de articole referitoare la acţiunile organizate de agenţii de poliţie comunitară, în special pe linia parcării de autovehicule în locurile nepermise, a staţionării autovehiculelor de mare tonaj pe raza municipiului, precum şi alte acţiuni, fiind, de asemenea, prezentată pe larg expoziţia la care a fost prezentă cu un stand şi Poliţia Comunitară Timişoara, în ziare locale şi centrale cum ar fi „Ziua de Vest”, „Renaşterea bănăţeană”, „Timpolis”, „Timişoara”, „Evenimentul zilei – Ediţia de vest”, „România liberă – Ediţia de Banat”, „Timiş Expres”, cât şi la televiziunile locale şi centrale cum sunt TVR Timişoara, Analog, Europa Nova, Realitatea TV, dar şi la radiourile locale şi centrale. Au mai fost prezentate de către mass-media diferite sesizări ale cetăţenilor la care Poliţia Comunitară a răspuns, dar şi schimbările care vor avea loc din perspectiva dezbaterii publice la care a fost supus proiectul de lege privind înfiinţarea Poliţiei Locale.
            Poliţia Comunitară Timişoara a fost prezentă, în perioada 14-16 martie 2007, la Centrul Regional de Afaceri Timişoara în cadrul Guard Expo. Cu această ocazie, Poliţia Comunitară Timişoara a prezentat  atribuţiile pe care le are, dotarea de care dispune pentru asigurarea unui climat de linişte şi siguranţă pentru cetăţean, precum şi profesia de poliţist comunitar ca o profesie de viitor. Mai mult, conducerea Poliţiei Comunitare a participat la seminarul cu tema „Securitate pentru Comunitate”, unde a lansat şi invitaţia către reprezentanţii Consiliilor de Cartier de a se organiza la sediul Poliţiei Comunitare întâlniri periodice. O astfel de întâlnire a şi avut loc în 19 martie, când preşedinţii Consiliilor de Cartier au avut posibilitatea să-şi facă publice problemele cu care se confruntă în cartiere, cum ar fi curăţenia, prezenţa boschetarilor, parcarea pe spaţii verzi, staţionarea voluntară cu maşini de mare tonaj pe domeniul public, dar şi alte situaţii. Solicitările reprezentanţilor cartierelor au fost luate la cunoştinţă de conducerea Poliţiei Comunitare care a demarat acţiuni cu scopul soluţionării problemelor, iar cazurile semnalate care nu ţin de competenţa Poliţiei Comunitare au fost îndreptate către Poliţia Municipiului. 
[pagebreak]
            Tot ca urmare a sesizărilor venite din partea populaţiei, echipajele mobile de pe motoscuterele Poliţiei Comunitare au acţionat pe timp de noapte, pentru a acţiona împotriva acelor şoferi de autovehicule de peste 3,5 tone, care încălcau prevederile HCL 486/2006, parcând maşinile pe domeniul public în faţa propriilor locuinţe sau în faţa firmelor angajatoare. În urma acestor acţiuni au fost aplicate zeci de autocolante. De asemenea, la sesizarea cetăţenilor dar şi ca urmare a unei interpelări venite în cadrul unei şedinţe de Consiliu Local, poliţiştii comunitari au acţionat aplicând două amenzi, împotriva acţionarului principal al firmei de taxi Bimbo Vest, cu sediul pe str. C. Brâncoveanu, ale cărui autovehicule erau garate în acest loc, obstrucţionând circulaţia şi ocupând parcarea pentru celelalte autovehicule. 
            Poliţia Comunitară Timişoara a fost invitată în 28 martie 2007 la dezbaterea organizată de Primăria Cluj-Napoca privind noua Lege a Poliţiei Locale, la care au fost prezenţi şefii Poliţiilor Comunitare din mai multe oraşe ale ţării. Principalele probleme aduse în discuţie s-au referit la mărirea gamei de atribuţii, la pregătirea şi salarizarea personalului. Conducerea Poliţiei Comunitare Timişoara a propus introducerea în actul normativ a unor amendamente referitoare la posibilitatea de a avea acces la banca de date a persoanelor, dar şi a conducătorilor auto, pregătirea poliţiştilor comunitari în centre specializate ale MAI, transferul atribuţiilor  urbane pe linie rutieră către viitoarea Poliţie Locală, păstrarea ca funcţionari publici a angajaţilor viitoarei structuri. Mai mult, Timişoara a venit cu propunerea ca viitoarea uniformă a poliţiştilor locali să fie realizată, la nivel naţional, după modelul său, mai ales că şefii Poliţiilor Comunitare prezenţi la Cluj au putut vedea pe viu cum arată aceasta.
            Comisia de Circulaţie din cadrul Primăriei Timişoara a decis, la iniţiativa Poliţiei Comunitare, montarea, la intrările în oraş, a unor panouri prin care să se aducă la cunoştinţa şoferilor de autovehicule de mare tonaj prevederile HCL 486/2006 (actul menţionat prevede că este interzisă staţionarea voluntară şi parcarea pe domeniul public a autovehiculelor cu masa mai mare de 3,5 tone, nerespectarea hotărârii de Consiliu Local fiind sancţionată cu amendă între 1.000 şi 2.500 lei). Precizăm că momentan panouri de acest gen au fost montate la intrările în oraş de pe Calea Lugojului şi pe de Calea Aradului, urmând ca în perioada următoare să fie amplasate şi în celelalte zone.
            Având în vedere perioada scurtă de funcţionare, lipsa de experienţă a personalului, conducerea Direcţiei s-a preocupat în principal de aspectele privind cunoaşterea şi aplicarea corectă a legislaţiei, a prevederilor de lucru, precum şi pentru asigurarea unui cadru de disciplină şi comportament al agenţilor în relaţia de serviciu şi cu cetăţenii, efectuându-se zilnic instruirea personalului la sediul instituţiei.