Cuprinzând activităţile desfăşurate de Direcţia Poliţia Comunitară Timişoara
IN PERIOADA 01.08.2006– 31.08.2006

INFORMARE
Cuprinzând activităţile desfăşurate de Direcţia Poliţia Comunitară Timişoara
IN PERIOADA 01.08.2006– 31.08.2006

            În cursul lunii august 2006 conform legislaţiei în vigoare, Poliţia Comunitară Timişoara s-a axat pe acţiuni privind asigurarea ordinii şi liniştii publice, pe linia prevenirii şi combaterii actelor de comerţ stradal şi protecţia mediului  în zonele şi locurile stabilite prin planul pentru ordine şi siguranţă publică a municipiului. Principalele zone în care s-a acţionat au fost cele centrale, mai precis Piaţa Victoriei, Parcul Central, Parcul Catedralei, Parcul Botanic, Parcul Rozelor, str. Alba Iulia, Piaţa Libertăţii, Piaţa Unirii, str. Proclamaţia de la Timişoara (zona magazinului Bega), dar şi pieţele din oraş, cum sunt Traian, Badea Cârţan, 700, Iosefin, Mehala, Aurora, Flavia.         
            O altă componentă avută în vedere de agenţii comunitari a fost cea a asigurării ordinii în zonele în care au avut loc spectacole, adunări etc., amintind aici faptul că în Piaţa Unirii s-a organizat “Zilele Timişoarei”. Aici, agenţii comunitari au avut ca principal obiectiv păstrarea liniştii şi a unui climat decent la scena şi terasele amenajate special pentru acest eveniment.
            De asemenea, Poliţia Comunitară a acţionat şi pe latura prevenirii şi combaterii încălcărilor normelor legale privind comerţul stradal, curăţenia municipiului şi a parcărilor ilegale.
            Pe lângă acţiunile stabilite pentru luna august, în număr de 27, agenţii comunitari au răspuns la solicitările cetăţenilor adresate direct instituţiei, atât telefonic, cât şi în scris. Numărul sesizărilor telefonice primite de la timişoreni se ridică la 84, iar numărul sesizărilor trimise în scris se ridică la 15.
Pe parcursul acestei luni au fost întocmite un număr de 771 de procese verbale a căror valoare s-a ridicat la 165.430 RON. Dintre acestea, 125 au fost aplicate la Legea 61/1991 în valoare de  21050 lei,  33 la HCL 349/2002 în valoare de  5400 lei, 299 la HCL 321/2001 şi alte acte normative, în valoare de  48575 lei, 4 la HCL 12/1990 în valoare de  55 lei, iar cele mai multe – 310, la HCL 74/2003 în valoare de  90350 lei. S-a acţionat cu preponderenţă privind HCL 74/2003 ,  întrucât s-a constatat că se parca si se circula cu bicicletele si motoretele in P-ta  Operei , Unirii si Libertăţii si nu se respectau locurile special amenajate pentru persoanele cu handicap.
             De menţionat că, în această lună, 250 de persoane care au primit amenzi în valoare de 31.485 lei, le-au achitat în 48 de ore.
Prin cele 7 acţiuni organizate de poliţiştii comunitari pe linie de comerţ stradal şi ţinând cont de faptul că, în această perioadă de vară, foarte multe persoane vând atât legume-fructe, cât şi haine second – hand sau altfel de produse pe spaţii neamenajate şi fără actele necesare,  s-au luat măsuri de eradicare a acestui fenomen, semnificativ fiind cazul vânzătorului de baloane din Piaţa Victoriei care în ciuda faptului că este frecvent sancţionat pentru că nu are autorizaţie de vânzare, continuă să fie prezent zilnic în centrul Timişoarei.  De asemenea, s-a participat la patru manifestări culturale şi de divertisment, la patru legate de protecţia mediului, la şase acţiuni pe mijloacele de transport în comun şi la tot atâtea în ceea ce priveşte liniştea şi ordinea publică. Dintre acestea, la şase s-a acţionat împreună cu lucrători de la Regia Autonomă de Transport în Comun Timişoara, la două cu inspectori  de la Serviciul Publicitate şi Comerţ, iar la patru cu inspectori de la Biroul Administrare Mediu Urban  şi la una cu lucrători din cadrul I.J.P. Timiş – Biroul Poliţiei Rutiere .
Pe parcursul lunii august 2006 au fost legitimate un număr de 479 persoane, iar 177 au fost avertizate să respecte hotărârile consiliului local. 32 de minori au fost depistaţi pe străzi, iar 17 au fost  predaţi către Centrul de Minori de pe strada I. Slavici. De asemenea, în principalele zone ale oraşului au fost găsiţi 52 de cerşetori. Şase adulţi au fost predaţi  Azilului de pe str. C. Brâncoveanu, iar 7 de persoane au fost trimise către locurile lor de domiciliu.
            – în perioadele 01-04, 07-11, 14-18, 21- 25 şi 28-31.08.2006  împreună cu personalul din cadrul grupului de control al R.A.T.T., în total 18 agenţi de poliţie comunitară  au acţionat în staţii şi pe mijloacele de transport în comun prin executarea de controale, verificări,  sprijinirea şi asigurarea protecţiei grupului de control R.A.T.T  în prevenirea, descoperirea şi sancţionarea persoanelor care călătoresc în mod fraudulos, nu respectă normele elementare de igienă, curăţenie şi transport civilizat.
            – în perioada 01 – 31.08.2006 – La  solicitarea Primăriei Municipiului Timişoara privind Proiectului cultural „TIMIŞOARA MICA VIENĂ” s-a acordat sprijin prin stabilirea unui  post permanent de paza  pentru supravegherea scenei, a tuturor instalaţiilor şi dispozitivelor care au fost montate în Piaţa Unirii, pentru a preveni sustrageri de orice fel sau deteriorarea acestora ; au participat zilnic 6 agenţi de politie comunitara ; Grupul GRAFOPRINT şi   MAXIVISION membră a Grupului GRAFOPRINT au solicitat Primăriei Municipiului Timişoara şi au primit aprobarea ca pe toată perioada de vară, să instaleze în Piaţa Unirii un ecran de televiziune cu dimensiunile de 5 m x 6 m la care se pot viziona  meciuri de fotbal transmise de posturile de televiziune. Ecranul de televiziune a fost instalat la intrarea pe str. Radu Negru dinspre Piaţa Unirii lângă scena.
            – şi în această lună s-a asigurat zilnic (în funcţie de efective) prezenţa agenţilor de poliţie comunitară în  intersecţiile importante din municipiu, în scopul îndepărtării spălătorilor de parbrize şi a cerşetorilor;
            – 16 şi 17.08.2006 – La solicitarea DIRECŢIEI EDILITARE – Serviciul Administrare Mediu Urban, 6 agenţi de politie comunitara  au  cooperat cu forţe din cadrul I.J.J. Timiş Biroul Poliţiei Rutiere şi S.C. RETIM S.A. şi au acţionat în Zona Steaua , Calea Buziaşului şi Freidorf, pentru prevenirea şi sancţionarea persoanelor care încalcă prevederile HCL 251/2002 şi HCL 51/2003, precum şi ridicarea atelajelor depistate.
            – 22 şi 24.08.2006 între orele 15.00-18.00 – s-a acţionat în zonele limitrofe pieţelor agroalimentare prin executarea de controale, verificări, legitimări şi luarea de măsuri legale împotriva persoanelor depistate că încalcă normele legale privind exercitarea unui comerţ civilizat, de convieţuire socială, vandalism, distrugere, protecţia mediului înconjurător, igienă şi curăţenie, concurenţă neloială, ocupare abuzivă a spaţiului public, încalcă normele locale de circulaţie, comit infracţiuni şi fapte de distrugere, a altor fapte antisociale; in colaborare  cu dl. consilier BĂDESCU CĂLIN din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara – Serviciul Administrare Mediu Urban au participat în total  4 agenţi de poliţie comunitară;
            – s-au întocmit săptămânal planuri de acţiune în baza cărora s-au desfăşurat măsuri de prevenire şi depistare a persoanelor care abandonează resturi provenite din construcţii la marginea Municipiului Timişoara în speţă: str. Turda, Aleea Ghirodei, Calea Aradului, Calea Torontalului, zona Freidorf. S-au constituit patrule comune compuse din agenţi de poliţie comunitară şi lucrători din cadrul RETIM, care totodată au pus la dispoziţie 3 autoturisme marca Logan inscripţionate cu “POLIŢIA ECOLOGICĂ“. S-a lucrat pe trei schimburi, fiind descoperite şi alte rampe clandestine (pe str. Felix, Cugir bl.17 sc.A, Liniştii colţ cu Academician R. Răduleţ, Boemia, Uzinei, Al.Pădurea Verde după autoservice Dinamo, Bogdăneşti nr.98, Savoia nr.7 colţ cu str. Ciobanului, Măslinului, Azuga nr.6-8, Albac nr.21, Mureş nr. 23, Brâncoveanu, intersecţia Al.Ghirodei cu Turda, etc.).
            Discutând cu cetăţenii din cartierele Timişoarei , aceştia au sesizat fie în scris fie verbal, despre  diverse  persoane sau vecini care au efectuat diverse construcţii la casă şi au depozitat saci de moloz lângă europubele, pe domeniul public şi pe spaţiul verde.
            Ca o primă măsură s-au dat somaţii, prin care s-a stabilit de comun acord cu persoanele în cauză termenele pentru a ridica deşeurile abandonate şi a  igieniza locul, iar la asociaţiile de locatari  suplimentarea numărului de pubele acolo unde este necesar. La fel s-a procedat cu firmele care nu aveau contract încheiat  cu operatorii de servicii publice de salubrizare şi au fost îndrumate la compartimentul de salubritate de la Primăria Municipiului Timişoara şi la RETIM să încheie contracte în acest sens.
            Totodată, la solicitarea unor servicii din cadrul Primăriei Municipiului Timisoara au fost detaşaţi în zilele lucrătoare, 3 agenţi de politie comunitara sa execute serviciul la Direcţia Edilitara, Serviciul Ecologie Urbană,  pentru însoţire şi protecţie inspectori la diverse activităţi de control.
Din cauza numărului redus de agenţi comunitari în raport cu populaţia oraşului, momentan nu se poate acţiona decât pe timp de zi cu efective semnificative, şi cu efective reduse pe timp de noapte (în Piaţa Unirii unde este montată scena, Piaţa Traian, o patrulă cu lucrători de la RETIM, PARCUL BOTANIC).
            Astfel, având în vedere perioada de toamnă şi începerea noului an şcolar, activitatea  poliţiştilor comunitari se va intensifica şi orienta pe lângă  prevenirea şi combaterea faptelor de încălcare a normelor de ordine şi convieţuire socială, de parazitism social şi cerşetorie, luarea de măsuri legale împotriva persoanelor care nu respectă legislaţia privind practicarea unui comerţ civilizat, împotriva persoanelor care încalcă normele legale ce reglementează circulaţia vehiculelor pe raza Municipiului Timisoara, împotriva celor care încalcă normele legale de igienă şi curăţenie, şi de protecţia mediului şi pe asigurarea  securităţii elevilor în drumul spre şi de la şcoală la domiciliu, urmând a repartiza agenţi şi în parcurile municipiului.
            Datorită eforturilor depuse  de conducerea Direcţiei Poliţia Comunitară, s-a reuşit achiziţionarea ţinutei de serviciu pentru toţi agenţii de poliţie comunitară din subordine, de  tomfe, fluiere, lanterne şi aparate cu electroşocuri. Urmează ca ţinuta de serviciu să fie completată cu  vestimentaţia de toamnă, încălţăminte, cătuşe, centură multifuncţională şi staţiile radio de emisie-recepţie, până la data de 01 octombrie.