OCTOMBRIE 2006
ACTIVITATE
Activitatea Poliţiei Comunitare Timişoara
Direcţia Poliţia Comunitară din cadrul Primăriei Timişoara a luat naştere la data de 1 martie 2006, ca urmare a aprobării în Consiliul Local a Hotărârii nr. 85 din data 15 martie 2005 privind înfiinţarea Poliţiei Comunitare. Poliţia Comunitară Timişoara funcţionează în baza Legii 371/2004 din 20 septembrie 2004 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Poliţiei Comunitare şi a Hotărârii de Guvern nr. 2295 din 2004.
La ora actuală, personalul Poliţiei Comunitare Timişoara numără 134 de funcţionari publici, urmând ca pe parcursul anului viitor organigrama să se lărgească semnificativ, până la 600 de agenţi. Funcţionarul public din Poliţia Comunitara este învestit cu exerciţiul autorităţii publice, pe timpul şi în legatură cu îndeplinirea atribuţiilor şi îndatoririlor de serviciu, în limitele competenţelor stabilite prin lege. Funcţionarul public din Poliţia Comunitara îşi desfăşoară activitatea profesională în interesul comunităţii locale, pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice şi acţionează în sprijinul instituţiilor statului, executând orice alte activităţi date în competenţă, exclusiv pe baza şi în executarea legii, cu respectarea principiilor imparţialităţii, nediscriminarii, proportionalităţii şi gradualităţii. Funcţionarul public din Poliţia Comunitară este obligat să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, Constituţia şi legile ţării, jurământul, angajamentul de serviciu, prevederile normelor interne şi să îndeplinească dispoziţiile legale ale superiorilor ierarhici privind activitatea sa profesională. Calitatea de funcţionar public din Poliţia Comunitară se dobândeşte şi se pierde în condiţiile prevăzute de Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, modificată prin Legea 251 din 23 iunie 2006. Concursurile pentru accederea în rândul agenţilor de Poliţia Comunitară se organizează în condiţiile legii, având posibilitatea de a deveni poliţist comunitar doar cei care îşi însuşesc temeinic cunoştinţele cerute în bibliografie, cei care au o ţinută decentă şi, mai nou, cei care au o condiţie fizică bună şi foarte bună, de curând fiind introdusă la concursul de admitere şi proba sportivă. De altfel, chiar şi agenţii angajaţi au început pregătirea fizică în domeniul autoapărării şi imobilizării. Poliţia Comunitară se organizează, la ora actuală, pe domenii de activitate precum Serviciul Ordine Publică, Serviciul Pază Bunuri şi Valori, Compartimentul Instruire şi Compartimentul Intervenţii Rapide. De anul viitor, o dată cu mărirea personalului, este prevăzută înfiinţarea mai multor servicii, compartimente şi birouri, conform unei noi organigrame, şi dobândirea calităţii de Serviciu Public cu personalitate juridică proprie.
Printre atribuţiile Poliţiei Comunitare se află asigurarea ordinii şi liniştii publice în zonele şi locurile stabilite prin planul de pază şi ordine publică, prevenirea şi combaterea încălcării normelor legale privind curăţenia localităţilor şi comerţul stradal ilicit, precum şi alte fapte stabilite prin hotărâri ale consiliului local. De asemenea, Poliţia Comunitară asigură însoţirea şi protecţia reprezentanţilor primăriei ori a altor persoane cu funcţii în instituţiile publice locale la executarea unor controale sau acţiuni specifice; participă, după caz, la asigurarea fluenţei traficului rutier, cu ocazia efectuării unor lucrări de modernizare şi reparaţii ale arterelor de circulaţie. Agenţii Poliţiei Comunitare constată contravenţii şi aplică sancţiuni contravenţionale, conform legii, pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la tulburarea ordinii şi liniştii publice, curăţenia localităţilor, comerţul stradal, protecţia mediului înconjurător, precum şi pentru faptele care afectează climatul social, stabilite prin lege, hotărâri ale consiliului local sau dispoziţii ale primarului. Conform legii, Poliţia Comunitară acţionează, împreună cu poliţia, jandarmeria, pompierii, protecţia civilă şi alte autorităţi prevăzute de lege, la diferite activităţi, existând deja protocoale încheiate cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie Timiş – din luna septembrie 2006 poliţiştii comunitari formează patrule mixte împreună cu poliţiştii de la Secţia 2, iar din această săptămână şi cu cei de la Secţia 3, cu Societatea de Salubritate RETIM SA (prin Poliţia Ecologică), cu Jandarmeria Română, cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş.
Nu în ultimul rând, de astăzi, Poliţia Comunitară Timişoara va fi prezentă pe străzi sub o nouă înfăţişarea, constând într-o nouă uniformă.
Rezultate activitate
În perioada martie-septembrie 2006, Poliţia Comunitară Timişoara a acţionat pentru asigurarea unui climat de linişte şi ordine pe străzile oraşului, pentru păstrarea curăţeniei, dar şi pentru desfăşurarea actelor de comerţ stradal în condiţii legale. În acest timp, agenţii comunitari au aplicat un număr de 3.639 sancţiuni în valoare totală de 730.435 lei. Cele mai multe sancţiuni, 1809, s-au aplicat la HCL 74/2004, pentru parcarea şi circulaţia vehiculelor în locuri nepermise, în valoare de 477.070 lei. Un număr mare de sancţiuni au fost aplicate şi pentru actele de comerţ ilicit, conform Legii 12/1990 şi conform HCL 321/2001 -1.085 amenzi-, în valoare de 108.515 lei. Un număr de 415 persoane au fost sancţionate cu amenzi de 80.550 lei conform Legii 61/1991, pentru fapte precum apelarea la mila publică, provocarea de scandal, consumul de alcool în locuri publice, practicarea ilegală a jocurilor de noroc sau practicarea prostituţiei. Alte 330 persoane au fost sancţionate conform HCL 349/2002 cu suma de 64.300 lei pentru nepăstrarea curăţeniei sau lăsarea în libertate pe domeniul public a animalelor. Peste 1.100 procese verbale întocmite, reprezentând un procent de 30% din total, în valoare de 135.672, au fost achitate în 48 de ore, doar 7,2% dintre sancţiunile aplicate fiind contestate în instanţă de către contravenienţi. De asemenea, 521 de persoane au făcut sesizări telefonice şi în scris la sediul Poliţiei Comunitare.
Principalele zone în care s-a acţionat au fost cele centrale, mai precis Piaţa Victoriei, Parcul Central, Parcul Catedralei, str. Alba Iulia, Piaţa Libertăţii, Piaţa Unirii, str. Proclamaţia de la Timişoara (zona magazinului Bega), Parcul Botanic, Parcul Rozelor, dar şi pieţele din oraş, cum sunt Traian, Badea Cârţan, 700, Iosefin, Mehala, Aurora, Flavia. Mai mult, la sugestia consiliilor de cartier, poliţiştii comunitari au acţionat şi în cartierele oraşului, cum ar fi Girocului, Sudului, Şagului, Aradului etc, fiind executate în total 108 acţiuni. Pe perioada lucrărilor de amenajare a străzilor din Timişoara, agenţii comunitari au asigurat fluenţa traficului rutier în zonele centrale ale oraşului. În baza colaborării foarte bune cu Regia Autonomă de Transport Timişoara, agenţii comunitari au organizat 21 de acţiuni pe mijloacele de transport din oraş pentru depistarea celor care cerşesc, fac scandal sau călătoresc fraudulos. De asemenea, Poliţia Comunitară a acţionat şi pe latura prevenirii şi combaterii încălcărilor normelor legale privind comerţul stradal, curăţenia municipiului şi a parcărilor ilegale, la acest ultim capitol fiind aplicate în perioada iunie-septembrie peste 1.600 de autocolante celor care au oprit şi staţionat în locuri nepermise. O foarte bună colaborare a existat cu Biroul Administrare Mediu Urban şi cu Serviciul Publicitate şi Comerţ din cadrul Primăriei, fiind organizate în comun peste 11 acţiuni. Merită menţionat faptul că, din luna iunie 2006, la iniţiativa Direcţiei Poliţia Comunitară, aceasta, împreună cu Secţia 1 Poliţie, Secţia Regională de Poliţie Transporturi Timişoara şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, a dat curs problematicii deosebit de complexe sesizată de cetăţeni în zona Gării de Est Timişoara, unde se află mai multe firme de transport şi există riscul comiterii de infracţiuni, gen scandaluri, furturi sau practicarea de jocuri de tip “”alba-neagra””. În ceea ce priveşte persoanele aflate în Timişoara cu scopul cerşetoriei şi al practicării prostituţiei, poliţiştii comunitari au acţionat pe această latură în special pentru prevenirea şi combaterea acestor fenomene. Astfel, nu mai puţin de 109 adulţi găsiţi pe străzi fără justificare au fost trimişi spre localităţile de domiciliu, iar 72 de minori au fost predaţi la Serviciului de Primire în Regim de Urgenţă pentru Copiii Străzii de pe str. Ioan Slavici şi Complexului de Servicii Specializate în Regim de Urgenţă de pe str. Cpt. Damşescu nr. 53. Alţi 25 de adulţi au fost predaţi la Azilul de noapte de pe str. C. Brâncoveanu, iar alte două persoane au fost predate la Spitalul de Psihiatrie. Numărul persoanelor depistate practicând prostituţia de ridică la 15. O parte dintre cei menţionaţi au fost şi sancţionaţi conform Legii 61/1991. Poliţiştii comunitari au mai reuşit în această perioadă şi depistarea a 17 persoane care au comis infracţiuni, în special furturi şi distrugeri, aceştia fiind predaţi pentru continuarea cercetărilor Poliţiei Române.
Director Executiv Adjunct,
Cms. şef (r) Dorel COJAN